A papírhüvelyeket csak félig töltsük meg, mert a tészta felemelkedik
Kürtőskalács 1. |
Hozzávalók: |
5 kg liszt. Minden kg-hoz: 1 kávéskanál só, 1,5 evőkanál cukor, 1 tojás, citrom reszelt héja, tej, CÖK (tej, 1 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő /kg) 2 kg liszthez 25 dkg vaj. |
Elkészítés: |
Ezt egész érdekesen dagasztják Úgy képzeld el, hogy a kezedbe fogsz egy kötelet, és mintha engednéd le a kútba, egyik kezedet átrakva a másik alatt "hajtod előre". Így tupírozod a tésztát. A tésztából rudat sodorsz, lazán feltekered a sütőfára, ahogy a cukorban hentergeted, összeér a tészta. Megsütöd. Ha kész, ruhával bélelt kosárba teszed. Mikor lehúzod a fáról, belefújsz, hogy menjen ki a pára. |
Kókusz-puszi |
Hozzávalók: |
50 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag kókusz, 2 tojás. |
Elkészítés: |
A hozzávalókat összegyúrjuk, pici gombócokat formálunk belőle. Forró sütőben hamar megsül! Ha kész, porcukorban, vagy kakaós porcukorban meghempergetjük |
Karácsonyfadísz |
Hozzávalók: |
60 dkg lisztből, 25 dkg margarinból, 25 dkg cukorból, 1 csomag sütőporból, 3-4 tojásból tésztát készítünk. |
Elkészítés: |
A tésztát megfelezzük, az egyik felébe 1 evőkanál kakaót, teszünk, a másik felébe citrom héját reszelünk. Kinyújtjuk, különféle formákkal kiszúrjuk, és tojással megkenve, színes cukrot, vagy vágott diót teszünk a tetejére. |
Datolyatorta (a torták királynője) |
Hozzávalók: |
8 tojás, 25 dkg darált dióbél, 20 dkg kristálycukor+ 8 evőkanál a krémbe, 20 dkg vagdalt datolya, 5 dkg mazsola, 25 dkg főzőcsoki, 25 dkg margarin és 1 evőkanál liszt. |
Elkészítés: |
A tojásokat szétválasztjuk (a sárgáját a fehérjétől). A fehérjébe szoktam egy csipetnyi sót tenni, hogy könnyebben felverődjön. Tehát kemény habbá vejük a tojások fehérjét. Hozzámixeljük a 20 dkg kristálycukrot. A darált dióbéllel el kell keverni az 1 evőkanál lisztet és ezután egy nagy kanállal beleforgatjuk a habba, ugyanígy a vagdalt datolyát és a mazsolát is. Egy közepes nagyságú tepsit sütőpapírral kibéleljünk /a papír ne perdüljön fel a tepsi szélén, mert akkor lehúzza a tésztát és nem lesz olyan szép magas/ és 180 fokon 20 percet a sütőben sütjük. Akkor fogpiszkálóval megszúrjuk, hogy jó-e. Ha a fogpiszkáló szárazon marad, akkor kész a tészta. Ha ráragad a massza, akkor süssük még 5-10 perig. A kisült tésztát egy tálcára borítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Míg hűl, elkészítjük a krémet. Krém: A 8 tojás sárgáját összekeverem a 8 kanál cukorral, és gőz felett felfőzöm /közepes sűrűségűre/, a csokit szintén gőz felett, vagy a sütőben megpuhítom. Amikor megfőtt a krém, hozzákeverjük a megpuhított csokit, és langyosra kihűtjük. Ezután hozzákavarjuk a margarint, amit külön egy tálban habosra kavartunk. Cérnával felébe vágjuk a kihűlt tésztát, és a krém felét rákenjük a tészta egyik felére. A krém olyan vastag legyen, mint a tortalap. Ráhelyezzük a tészta másik felét, és a krém másik felével befedjük az oldalát is. Hűtőbe tesszük. Mielőtt díszíteni kezdem, egy forró vízbe mártogatott nagykéssel átkenegetem. Ettől szép fényes lesz a krém. Díszíteni tejszínhabbal szoktam. Én egy keskenyebb, hosszúkás tepsiben szoktam sütni, és akkor vékonyabb lesz a tésztája, így csak hosszában elfelezem. Ha kerek tortaformában sütöm, akkor egy kisebb formát veszek. Ilyenkor magasabb lesz a tészta és felébe vágom egy hosszabb éles cérnával. Előtte késsel körben bejelölöm, hogy hol szeretném felezni. |
Lehet, hogy egy kicsit bonyolultnak tűnik az elkészítési mód, de nem az! :) Sikeres tortasütést kívánok!
A család kedvenc kakaós sütije |
Hozzávalók: |
50 dkg liszt, 40 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 egész tojás, pici sütőpor, 6 dkg kakaó, 3 dl tej, 20 dkg vaj. |
Elkészítés: |
Vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadunk egy tojást. Tovább keverjük 1 percig, a második tojást is hozzáadjuk, ezzel is további egy percig keverjük a vajat, majd beleöntjük a tejet + a kakaót, és a végén a lisztet. Jól elkeverjük az egészet, és kivajazott, lisztezett tepsibe töltjük, majd 180 C fokos, előmelegített sütőben megsütjük. |
Gyorsan megsül mert vékony. Kb. 20-25 perc kell neki. Porcukorral megszórva illetve lekvárral (pl. eper, vagy baracklekvár) megkenve tálaljuk, de lekvár nélkül is nagyon finom. Jó étvágyat! |
Házi mézeskalács |
Hozzávalók: |
25 dkg porcukor, 0.5 kg kenyérliszt, 0.5 csomag sütőpor, 3 tojás, 3 evőkanál méz, 1 kávéskanál törött fahéj és szegfűszeg |
Elkészítés: |
A lisztben elkevert sütőport, cukrot, tojást, mézet, törött fahéjat és törött szegfűszeget összegyúrjuk, és rövid ideig pihentetjük. Azután a gyúródeszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenjük tojássárgájával, és a tetejükre egy-egy mogyorót teszünk. Kikent tepsiben sütjük. |
|
www.karacsony.webcukraszda.hu
Több száz karácsonyi sütemény, édesség, ital!!
Amaretto kekszek
Hozzávalók kb. 150 darabhoz: 300 g hámozott, darált mandula 1-2 evőkanál Amaretto likőr (mandulalikőr) 2 friss tojásfehérje 500 g porcukor
Elkészítés: A mandulából, az Amarettoból, a tojásfehérjéből és 480 g porcukorból tésztát gyúrunk. A sütőt 150oC-ra (gázsütő 1. fokozat) melegítjük. A tésztát nagy, vagy közepes lyukú habzsákba töltjük, és egy alufóliával bélelt (az alufóliáról könnyebben elválik a megsült sütemény) tepsire cseresznye nagyságú golyókat nyomunk. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A kekszecskéket még melegen megszórjuk a maradék porcukorral.
Megjegyzés: Darabonként kb. 25 Kcal, fehérje: 1 g, zsír: 1 g, szénhidrát: 3 g
Tipp: a golyócskákat kézzel is készíthetjük, ha a kinyomáshoz túl keményre sikerülne a tészta
Ánizskarikák
Hozzávalók kb. 100 darabhoz: 5 tojás 50 dkg porcukor 2 evőkanál ánizspálinka 1 evőkanál ánizsmag fél teáskanál sütőpor 40 dkg liszt
Elkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tojásokat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az ánizspálinkát, az ánizsmagot és a lisztet. Alaposan összedolgozzuk. A masszát sima csőrös habzsákba szedjük, és a tepsire karikákat nyomunk. Legalább 4 órán át, de még jobb, ha egy egész éjszakán át száradni hagyjuk. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A karikákat kb. 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Barackos falatok
Hozzávalók kb. 55 darabhoz: 10 dkg fehér tortabevonó csokoládé 10 dkg vaj 7,5 dkg porcukor 1 tojássárgája 3 evőkanál barackpálinka 40 dkg aszalt sárgabarack 50 szem pirított mandula minyonpapír
Előkészítés: A fehér tortabevonó csokoládét kis darabokra tördeljük. Előkészítjük a gőzfürdőt.
Elkészítés: A vajat a porcukorral, a tojássárgájával és a pálinkával habosra keverjük. A csokoládét a gőzfürdőben felolvasztjuk, a krémbe keverjük, és hagyjuk kihűlni. A hideg krémet a kézi robotgéppel habosra keverjük, és csillagcsőrös habzsákba szedjük. A minyonpapírkákba 1-1 aszalt barackot fektetünk, és rányomunk egy falatnyi csokoládékrémet. Beletűzdelünk 2-3 mandularudacskát, és a hűtőben hagyjuk megdermedni.
Citromos csillagok
Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 2 citrom 13 dkg vaj + a tepsihez 10 dkg cukor 3 tojássárgája 27,5 dkg liszt
A mázhoz: 15 dkg porcukor 2 evőkanál citromlé 1 evőkanál vagdalt citromhéj
Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk, megtöröljük, héját lereszeljük. Kivajazunk egy tepsit.
Elkészítés: A lágy vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgájával. Hozzáadjuk a citromhéjat, egy csipet sót és a lisztet. Alaposan összegyúrjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és különböző méretű csillagokat szaggatunk ki belőle. A csillagok egyik csúcsába lyukat szúrunk, hogy szalagot tudjunk átfűzni rajta. A tepsire rakjuk, és 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni. A mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, és a csillagokra kenjük. Megszórjuk citromhéjjal, és hagyjuk megszáradni.
Csokis szivek
Hozzávalók kb. 50 darabhoz: 15 dkg cukor 2 csomag vaníliás cukor 30 dkg liszt+a nyújtáshoz fél teáskanál sütőpor 4 dkg kakaó 15 dkg hideg vaj 2 tojás 10 dkg fehér csokoládé tortabevonó 3 evőkanál csokoládéforgács
Előkészítés: Nagy sütőtepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet, a sütőport, a kakaót, a vajat és a tojást gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Lisztezett deszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és nem túl nagy szíveket szaggatunk ki. A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A fehér tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és ecsettel a szívekre kenjük. Megszórjuk csokoládéforgáccsal, és hagyjuk teljesen megszáradni. Díszes dobozba rakjuk, és így ajándékozzuk.
Csokoládés háromszög
Hozzávalók kb. 60 darabhoz: 25 dkg étcsokoládé 12,5 dkg cukrozott szárított gyümölcs (ananász, papaja, narancshéj stb.) 12,5 dkg vaj 20 dkg cukor 4 tojás 20 dkg darált mogyoró 12,5 dkg sima liszt 12,5 dkg Graham liszt 20 dkg porcukor 1 narancs leve
Előkészítés: A csokoládét lereszeljük. A cukrozott, szárított gyümölcsöt apró darabokra vágjuk. Kibélelünk sütőpapírral egy nagy tepsit. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Elkészítés: A vajat a cukorral, a tojásokkal habosra keverjük. Beledolgozzuk a csokoládét, a mogyorót és 10 dkg vágott gyümölcsöt. Végül a kétféle lisztet is belekeverjük. A masszát kb. 2 cm vastagon a tepsibe simítjuk, és a sütőben kb. 30 percig sütjük. Még melegen háromszögekre vágjuk, kihűtjük. A porcukrot simára keverjük a narancslével (sűrű massza legyen), és a háromszögekre kenjük. Mindegyik tetejére 1-1 gyümölcsdarabot teszünk. Hagyjuk megszáradni.
Édes gesztenyepogácsák
Hozzávalók kb. 12 darabhoz: 35 dkg gesztenyepüré 8 dkg margarin 4 tojássárgája 20 dkg porcukor 1 tasak vaníliás cukor 1 csapott evőkanál liszt 10 dkg baracklekvár
Előkészítés: A gesztenyét burgonyanyomón áttörjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A margarint robotgéppel vagy kézi habverővel habosra keverjük. Állandó keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a cukrot, a vaníliás cukrot, az áttört gesztenyemasszát és a lisztet. Az egészet jól összekeverjük. A gesztenyés masszából kisebb pogácsaformákat formálunk, a tepsire tesszük, és kb. 15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt a sütemény, a papírról leszedjük, és kettőt-kettőt összeragasztunk a baracklekvárral, majd porcukorral megszórjuk.
Édes tallérok Hozzávalók kb. 50 darabhoz: 12,5 dkg darált mogyoró 22,5 dkg liszt 10 dkg lágy vaj 10 dkg cukor fél teáskanál őrölt gyömbér 2 tojássárgája 1 citrom reszelt héja
Előkészítés: A mogyorót összedolgozzuk a liszttel, a vajjal, a cukorral, a gyömbérrel, a tojássárgákkal, a citromhéjjal és egy csipet sóval. Cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és egy órára betesszük a hűtőbe. Elkészítés: A következő változatokból, kedvünk szerint.
Narancsmázas tallér
Hozzávalók 15 dkg átszitált porcukor 2 evőkanál narancslé 1 evőkanál narancslikőr 25-30 szem mogyoró
Elkészítés: A tésztát lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és köröket vagy más formákat szaggatunk ki belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk, és 180 fokon (gázsütő 2. fokozat) kb. 15 percig sütjük. Elkeverjük a porcukrot a narancslével és a narancslikőrrel. Ecsettel a formákra kenjük, minden formára három-négy fél mogyorót nyomunk, hagyjuk megszáradni.
Cukrozott gyümölcsös tallér
Hozzávalók 15 dkg átszitált porcukor 1 evőkanál forróvíz 1 evőkanál rum 20 dkg cukrozott gyümölcs 25-30 szem mogyoró
Elkészítés: A leírtak szerint kinyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk, és megsütjük. Elkeverünk 15 dkg átszitált porcukrot 1 evőkanál forró vízzel, és 1 evőkanál rummal. A formák közepére cseppentünk egy keveset, rányomunk egy-egy darabka cukrozott gyümölcsöt és egy fél mogyorót.
Rumos tallér
Hozzávalók 1/2 kg mogyoró 10 dkg porcukor 2 evőkanál rum Elkészítése: A tésztából nagyobb diónyi golyókat formázunk, és mindegyikbe (az oldalukba is) mogyorószemeket nyomunk. A sütőben 180 fokon (gázsütő 2. fokozat) kb. 15-18 percig sütjük, teljesen kihűtjük. Összekeverjük a porcukrot a rummal, és a golyókra csorgatjuk.
Fahéjas csillagok
Hozzávalók (kb. 45 db): 3 tojásfehérje, 1 teáskanál citromlé, 15 dkg porcukor, 30 dkg darált mandula, 1/2 teáskanál fahéj, 10 dkg cukor, néhány csepp rumaroma
Elkészítése: Két tojásfehérjét a citromlével verjünk kemény habbá. A porcukrot, 27 dkg mandulát, a fahéjat keverjük össze, és tegyük a tojásfehérjéhez. A maradék mandulát tegyük rá egy elvágott mélyhűtő tasakra, erre kenjük a masszát, a tetejére tegyünk még egy zacskót. Nyújtsuk ki, hagyjuk 15 percig szikkadni, majd formázzunk belőle csillagokat. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük rá. A megmaradt tojásfehérjét verjük fel, keverjük hozzá a cukrot, a rumaromát, majd kenjük meg vele a csillagokat. 150 fokon kb. 20 percig süssük.
Fahéjas csokikockák Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 20 dkg étcsokoládé 16 dkg liszt 3 dkg kakaó 20 dkg vaj 4 tojás 25 dkg cukor 1 teáskanál őrölt fahéj
Előkészítés: A csokoládét kisebb darabokra tördeljük. A lisztet összekeverjük a kakaóval. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20x30 cm nagyságú tepsit.
Elkészítés: Vízfürdőbe állítjuk a csokoládét és belekeverjük a vajat. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tojásokat a cukorral és a fahéjjal habosra keverjük. A csokoládés masszába dolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztes keveréket is, és a formába simítjuk. A sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje ropogós lesz, de a belseje még puha. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk.
Fekete-fehér süti
Hozzávalók (60 darab): 30 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 1 csomag vaniliás cukor, csipetnyi só, 1 tojás, 1 késhegynyi sütőpor, 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál tej, néhány csepp rumaroma
Elkészítése: A lisztet, zsiradékot, cukrot, vaníliás cukrot, sót, tojást, sütőport gyúrjuk össze, majd felezzük el a tésztát. Az egyik feléhez keverjük a maradék hozzávalókat. Mindkét részt tegyük 30 percre a hűtőbe. Alufólián nyújtsuk ki külön a tésztákat. A világos tésztát tegyük a sötétre, és tekerjük össze. Szeleteljük fel vékonyan, és az így kapott csigákat süssük ki (180 fokon kb. 8-10 perc).
Mákos kiflicskék
Hozzávalók 12 darabhoz: 15 dkg túró 1 dl tej 20 dkg őrölt mák 6 evőkanál olaj + a kenéshez 2 tojássárgája 8 dkg cukor 30 dkg liszt 1 teáskanál sütőpor 2 tojás a kenéshez Sütőpapír
Előkészítés: A túrót krumplinyomón áttörjük. A tejet felforraljuk, és leforrázzuk vele a mákot.
Elkészítés: A túrót eldolgozzuk az olajjal, a tojássárgájával, a cukorral, egy csipet sóval. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a túróhoz adjuk. Ha a tészta túl kemény, belekeverünk 1 evőkanál tejfölt. Könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk, ezért ne legyen túl hideg. Vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és 6 darab négyzetet vágunk ki belőle, amelyeknek 13 cm az oldaluk. A négyzetekből háromszöget vágunk, azaz az egyik átlójuk mentén kettévágjuk. A háromszögeket megkenjük olajjal, de a széleket kihagyjuk. A mákból egy-egy halmot rakunk rájuk, és a hosszabbik oldalukról a csúcs felé feltekerjük. Kissé meghajlítjuk. 4. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, rátesszük a kifliket, megkenjük a tojással, és kb. 25 percig sütjük.
Mandulás sütemény
Hozzávalók (kb. 45 db): 15 dkg vaj vagy margarin, 12 dkg porcukor, 1 tojás, 5 dkg darált mandula, néhány csepp mandulaaroma, 25 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 8-8 dkg ét- illetve tejcsokoládé tortabevonó
Előészítése: A zsiradékot, porcukrot, tojást keverjük habosra. Tegyük hozzá a mandulát, a mandulaaromát, a lisztet és a sütőport. A tésztát tegyük bele egy habzsákba, és nyomjuk sütőlemezre a karika vagy perec formákat. 10 percig süssük, majd hűtsük le. A tortabevonókat külön-külön vagdaljuk fel, forró víz felett olvasszuk meg. A süti egyik felét az ét-, másik felét a tejcsokiba mártsuk.
Vaníliás kifli
Hozzávalók: 10 dkg liszt, 10 dkg zabliszt, 7 dkg keményítő, 10 dkg darált mandula, 20 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 1-2 evőkanál tejszín, néhány csepp vaníliaaroma, 1 csipetnyi só, 7 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése: A hozzávalókat keverjük össze, majd 2 órát hagyjuk állni. 1 centiméter átmérőjű hengert gyúrjunk belőle, vágjuk fel 50 részre, majd formázzunk belőle kifliket. Papírral bélelt sütőlemezre tegyük rá a kifliket, majd 175 fokon, 15-20 percig süssük. Ha kész, forgassuk meg porcukorban.
Tarka-barka sütik Hozzávalók kb. 80 darabhoz: 30 dkg vaj 50 dkg liszt 15 dkg porcukor 2 db tojás 4 dkg kakaópor 1 db tojásfehérje
Előkészítés: A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadunk egy csipet sót, a porcukrot, a tojásokat, és tésztát gyúrunk belőle. Ha összegyúrtuk, elfelezzük, és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. Fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
Elkészítés: A pihent tésztát 2-3 mm vastag lapokra nyújtjuk, az egyik lapot megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és ráborítjuk a másik lapot. Szorosan feltekerjük hengerbe (tetszőlegesen lehet formákat, mintákat kialakítani, csak az összeillesztésnél legyen megkenve felvert tojásfehérjével), és visszatesszük a hűtőbe, hogy teljesen kemény legyen. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát 0,5 cm vastag szeletekre szeleteljük, a tepsibe rakosgatjuk, és a sütőben sütőpapírral letakarva 10-14 percig sütjük. Rácson teljesen kihűtjük.
Mogyorókrémes karikák
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 tojássárga, 12 dkg puha vaj vagy margarin, 1 narancs reszelt héja
A mogyorókrémhez: 1 üveg mogyorókrém, 10 dkg puha vaj, 1 evőkanál narancslikőr
A mázhoz: 15-15 dkg ét- és tejtortabevonó, 5 dkg apróra vágott mogyoró
Elkészítése: A tészta hozzávalóit keverjük össze, majd pihentessük egy órát a hűtőben. Nyújtsuk ki, és pogácsaszaggatóval formázzunk belőle köröket. Minden körnek a közepét szaggassuk ki egy kisebb formával, hogy karikákat kapjunk. Sütőlemezen kb. 8 percig süssük. A mogyorókrémet keverjük habosra a vajjal és a likőrrel. Tegyük habzsákba, és spricceljük a sütikre. A tortabevonót olvasszuk fel, és kenjük a mogyorókrém tetejére. Apróra vágott mogyoróval díszítsük.
Ünnepi sütemények
Mandulás patkó
Hozzávalók: 20 dkg margarin, 20 dkg liszt, 10 dkg cukor, 15 dkg darált mandula (dió, mogyoró), 1 vaníliás cukor, 12 tojásfehérje.
A hozzávalókat összegyúrjuk, rudakat sodrunk belőle és azokat késsel 10 cm-es darabokra vágjuk. A rudakat patkóformára hajlítjuk és sütőlemezre helyezve, előmelegített sütőben (180 C fokon) 10-15 perc alatt megsütjük. Forrón, vaníliás porcukorba fogatjuk, a végeit olvasztott csokiba mártogatjuk. Forrón törékeny, frissen ropogós, másnapra megpuhul. Sokáig eláll.
Fatörzs
Tésztája 5 tojásból készült piskóta (5 tojás, 5 ek. cukor, 5 ek. liszt), melyet nagyméretű sütőlemezen sütünk meg. Még melegen meglocsoljuk rummal vagy eszences sziruppal és felgöngyöljük. Kétféle krémet készíthetünk. Fehéret, 10-10 dkg darált dió, cukor és vaj segítségével az előbbi receptben leírtak szerint.
Ezzel kenjük meg a piskótalapot és visszagöngyöljük. A barnakrémhez 3 tojást, 15 dkg porcukrot és 2 ek. kakaóport gőzfürdőben habverővel kavargatva sűrűre főzünk. 20 dkg va- jat vaníliás cukorral és reszelt narancshéjjal kikeverünk, majd a kihűlt csokimaszszát hozzáadva krémmé kavarjuk.
A piskótatekercset hosszúkás tálcára tesszük. Felső részéből 10 cm-es darabot rézsútosan levágunk és mint rönköt a törzs mellé tesszük. Bevonjuk a csokikrémmel, villa segítségével csíkokat rajzolunk rá, mohaszínű cukorporral és kókuszreszelékkel díszítjük.
Aranygaluska
Tálba szitálunk fél liter fehér lisztet, a közepébe teszünk 10 dkg puha margarint, 2 tojást és 6 tojás sárgáját, 10 dkg cukrot, csipetnyi sót, 2 dkg kelesztett élesztőt és 2-2,5 deci langyos tejet. Jól összedagasztjuk, majd kelni hagyjuk.
A kelt tésztát deszkára terítjük és pohárral kiszaggatjuk. Egy olajozott formába (fenyőfa, mackó, szív) egy sor korongot teszünk, megkenjük olvasztott margarinnal, beszórjuk cukros, darált dióval, rumba vagy szörpbe áztatott mazsolával, és letakarjuk a tésztakorongokkal. A rétege-zést addig folytatjuk, amíg az edény félig telik. Kelni hagyjuk. A tetejét vajjal megkenjük és előmelegített sütőben (200 C fokon) 5060 perc alatt készre sütjük.
Kuglóf
8 db tojássárgát, 8 ek. cukorral, 5 dkg margarinnal habosra kavarunk. Hozzáadunk 1 vaníliás cukrot, 1 citrom reszelt héját, csipetnyi sót, 1 deci langyos tejben kelesztett 1 dkg élesztőt, és lassan beledolgozunk annyi lisztet (30-40 dkg), hogy puha kalácstésztát kapjunk. Kelni hagyjuk. Ha kétszeresére nőtt, kinyújtjuk.
Megkenjük olvasztott margarinnal, beszórjuk kakaóporral, gyümölcsszörpbe áztatott mazsolával és kandírozott gyümölcsdarabkákkal. Feltekerjük és még csavarunk is rajta 2-3-at. Vajjal kikent, lisztezett kuglófformába tesszük csigaház módjára. (A forma csak 2/3 részig teljen meg.)
Újra kelesztjük. Ha a forma megtelt, előmelegített sütőben 200 C fokon kb. 50 perc alatt készre sütjük. Még melegen kivesszük a formából, és vaníliás porcukorral beszórjuk vagy olvasztott csokoládéval meglocsoljuk.
Csokis őzgerinc
Hozzávalók:
25 dkg porcukor 2 egész tojás 25 dkg margarin 10 dkg kakaó 15 dkg összetört babapiskóta 10 dkg darabos dió
Elkészítés: A porcukrot, a tojást, a margarint és a kakaót összefőzzük. Ha kihűlt, beletesszük a babapiskótát és a diót. Fóliával kibélelt kivajazott őzgerinc formába öntjük és kihűtjük.
Almatorta tejszínes öntettel
Hozzávalók: • 100 g tehéntúró • 4 ek. olaj • 3 tojás • 1 cs. vaníliáscukor • 50 g méz • 200 g liszt • 1 teáskanál sütőpor • 3 kg alma • 60 g folyékony méz • 1/8 l tejföl
Elkészítése: A túrót elkeverjük az olajjal, egy tojással, a vaníliáscukorral és a mézzel. Összekeverjük a sütőport a liszttel, és az eddigieket összekeverjük. Tortaformába tesszük a tésztát, és hűvös helyre tesszük.
Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, és eltávolítjuk a csutkáját. Rövid időre sós vízbe mártjuk és kivesszük a csutkáját. Hosszúkás szeletekre vágjuk, és körberakjuk a tésztán.
A tortát forró sütőbe tesszük, és félig megsütjük (kb. 25 perc). Két tojást a folyékony mézzel és tejföllel jól felverünk, és ráöntjük a tortára, majd tovább sütjük, míg az öntet aranyszínűvé válik és kemény lesz.
Epres szívtorta
Hozzávalók • 1 csomag vajas tészta (50 dkg)
a töltelékhez: • 40 dkg eper • 2,5 dl vaníliakrém • 6 ek. piros színű tortazselé • 4 babapiskóta
Elkészítése: Szív alakú vagy bármilyen díszesebb tortaformát kibélelünk a tésztával, és megsütjük. Az epret megmossuk, leszárítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A tortalap aljára kenjük a vaníliás krémet, az eperszeletekkel úgy megrakjuk, hogy kissé fedjék egymást. A zselét előírás szerint elkészítjük, az eprek tetejét bevonjuk vele, és hűtőben dermedésig hűtjük. Babapiskóta darabkákkal díszítjük.
Cseresznyés torta
Nagy előnye egy édességnek, ha könnyen elkészíthető - cseresznyés tortánk pedig igazán az egyszerűbbek közé tartozik. A gyümölcs gondoskodik az üde ízekről, könnyebbé teszi a tésztát, és pompás süteményélményt ad egy-egy vasárnap délutáni kávé vagy tea mellé.
Hozzávalók: • 50 dkg cseresznye • 4 tojás • 12,5 dkg cukor • csipetnyi só • 8 dkg liszt • 6 dkg+ 3 dkg vaj • 2,5 dl tej
• porcukorA tojásokat a cukorral és a sóval felverjük, majd beleszitáljuk a lisztet. 6 dkg olvasztott vajat a tejbe keverünk. 1,5 dkg vajjal egy porcelán (agyag) gyümölcstorta-formát kikenünk. A cseresznyét kimagozzuk, leszárítjuk, és a forma aljára szórjuk. Ráöntjük a tésztát, és rámorzsoljuk a maradék vajat. Meleg sütőben készre sütjük. Langyosan, porcukorral megszórva tálaljuk.
Orosz krémtorta
Az egyik leghíresebb és legkedveltebb torta. Szánj rá egy egész napot, vásárolj be, és arasd le a babérokat. Mert a kemény munka meghozza gyümölcsét!
Hozzávalók: A piskótához • 6 tojás • 12 dkg kristálycukor • 12 dkg liszt • 1 citrom reszelt héja
A krémhez • 2,5 dl tej • 1 vaníliás pudingpor • 10 dkg kristálycukor • 1 mokkáskanál vaníliás cukor • 20 dkg vegyes, apróra vágott cukrozott gyümölcs • 1 citrom reszelt héja • 5 dkg mazsola • 2 dl tejszín
A díszítéshez • 2 dl tejszín kemény habja • 2 dkg porcukor • 5 dkg mazsola vagy cukrozott gyümölcs
Elkészítése: A tojássárgáját a cukor 1/3 részével habosra keverem, majd a tojásfehérjét a fennmaradó cukorral kemény habbá verem. A habot óvatosan hozzáadom a cukros tojássárgájához, majd fakanállal, óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, belekeverem a lisztet és a reszelt citromhéjat.
A tortaformát kibélelem vagy kikenem, beleöntöm a tésztát, és előmelegített, kb. 160 fokos sütőben 35 perc alatt megsütöm. Ha megsült, kiveszem a formából, majd ha teljesen kihűlt, négy lapra vágom.
A krémhez a tejet, a pudingport, a cukrot és a vaníliás cukrot állandó keverés közben sűrűre főzöm. Amikor kihűlt, hozzákeverem a cukrozott gyümölcsöt, a reszelt citromhéjat, a mazsolát és a keményre vert tejszínhabot. Ezzel megtöltöm a tortát, a maradékkal bekenem az oldalát és a tetejét, majd hűtőbe teszem.
Díszíteni közvetlenül tálalás előtt érdemes!
Csokoládés mogyoróscsók-torta
Hozzávalók: • 20 dkg mélyhűtött levelestészta • 15 dkg mogyorós vagy mandulás csók • 1,5 dl tej • 80 g étcsokoládé • 80 g kristálycukor • 2 tojás • 1 dl kakaólikőr • 1 csomag vaníliás cukor • kevés porcukor • vaj, liszt
Elkészítése: A tésztát felengedjük, meglisztezett deszkán akkor korongot nyújtunk belőle, hogy egy 22-25 cm átmérőjű, 3-4 cm magas, kerek, kivajazott, kilisztezett tortaformát ki tudjunk bélelni vele. Az alját villával megszurkáljuk, az egyik tojást kissé felverjük, és megkenjük vele a tésztát. Szép szorosan rárakjuk a mogyorós csókokat, és meglocsoljuk a kakaólikőrrel. A maradék felvert tojáshoz hozzáadjuk a másik tojást, a kristály- és vaníliás cukrot, habosra keverjük, és vékony sugárban belecsorgatva belekeverjük a tejet is. A csokoládét borsónyi darabokban a mogyorós csókok tetejére szórjuk, és ráöntjük a krémet.
Előmelegített sütőben 190-200 fokon kb. 40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd tálra tesszük, és tetszőleges alakzatban megszórjuk porcukorral.
Gyümölcsös joghurttorta
Hozzávalók:
A tésztához • 2 tojás • 4 dkg cukor • 6 dkg liszt
A töltelékhez • 2 tojássárgája • 8 dkg porcukor • 2 dl joghurt • 1 citrom leve • 1,5 dkg zselatinpor • 4 dl tejszín • 10 dkg mandarinbefőtt (vagy idénygyümölcs) • 2 dkg étcsokoládé • 10 dkg pörkölt mandula
Elkészítése: A tészta hozzávalóiból piskótatésztát sütök, és hagyom kihűlni. A töltelékhez a tojássárgáját a porcukorral, a joghurttal, a szűrt citromlével, a zselation kétharmadával és a tejszín felével állandó keverés közben forrásig hevítem. Ha kihűlt, hozzáadom a lecsurgatott gyümölcs kétharmadát.
A már kihűlt piskótát megkenem a krémmel, és hűtőbe teszem. Három-négy óra múlva a torta oldalát megszórom apróra vágott, pörkölt mandulával. A tetejét zselatinnal kevert, kemény habbá vert tejszínnel díszítem, kirakom a félretett gyümölccsel, és rászelem a csokoládét.
Dobostorta
Ezt a tortát Dobos C. József cukrász alkotta meg 1885-ben és bemutatása alkalmából lakomázott belőle a walesi herceg és a bolgár fejedelem. A recept 1906-ig titok maradt, akkor adta közre a feltaláló.
Hozzávalók: A tésztához • 6 tojás • 12 dkg kristálycukor • 12 dkg liszt
A krémhez • 30 dkg kristálycukor • 1 dl víz • 30 dkg vaj • 3 dkg kakaópor
A mázhoz • 12 dkg mokkacukor
Elkészítése: A tojássárgáját egy ek. liszttel simára keverem. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáteszem a tojássárgájához, s óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, a maradék lisztet is belekeverem. Kikent, kilisztezett tortaformában 1,5-2cm vastag masszát kenek, és előmelegített (kb. 160-180 fok) sütőben 8-10 perc alatt kisütöm. 6 egyforma tortalapot sütök így ki, és kihűtöm.
A krémhez a cukrot felforralom a vízzel, hozzáadom a vajat, és azonnal leveszem a tűzről. Hagyom kihűlni, ekkor teszem hozzá a kakaót, és habverővel habosra keverem.
Az öt tortalapot egyenletesen megkenem krémmel. A hatodik lapot még nem teszem rá.
A hatodik lapot bevonom a mázzal. Ennek készítése: egy tiszta edényben állandó keverés közben a mokkacukrot felolvasztom, és világos aranysárgára pirítom. Ráöntöm a lapra és egyenletesen elkenem. Még forrón, olajozott késsel, bejelölöm a szeleteket, és felvágom. Ha kihűlt, rárakom a tortára.
Rizses őszibaracktorta
A receptben saját készítésű tészta szerepel, de ezt a finomságot készen kapható tortaformába is tölthetjük, így megspórolhatjuk a sütést és az izgalmakat, hogy jól sikerül-e a tészta. Friss őszibarack helyett konzervet is használhatunk hozzá. Hozzávalók: a tésztához: 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 2-2 evőkanál liszt és darált dió, 1 mokkáskanál sütőpor;
A töltelékhez: •5 dl l tej, •10 dkg rizs, •1 tojás, •1 dl habtejszín, •2 evőkanál vaníliás porcukor
A díszítéshez: 1 kg őszibarack, 5 evőkanál cukor, 5 dkg Rama margarin
Elkészítése: Gyümölcstortaformában 3 tojásos, diós piskótát sütünk. A rizst forrásban lévő tejbe öntjük, és puhára főzzük. A tojást a vaníliás porcukorral habosra keverjük, majd óvatosan összeforgatjuk a felvert tejszínhabbal. A tejszínes tojást a tűzön lévő rizshez adjuk, alaposan átforgatjuk, és hűlni hagyjuk. A barackokat meghámozzuk, kettévesszük, kimagozzuk. Egy nagy serpenyőben a Rama margarint és a cukrot felolvasztjuk, majd a fél barackokat átforgatjuk benne. A tortalapot hideg rizzsel megtöltjük, porcukorral a szélét megszórjuk, és karamelles barackokkal megrakva tálaljuk.
Áfonyás túrótorta
A túró rendkívül hálás alapanyaga a gyümölcstortáknak, mert könnyű, egészséges, és semleges íze különösen alkalmassá teszi arra, hogy kiemelje a gyümölcsök sajátos aromáit. A túró bármilyen gyümölccsel nyerő páros. Mi most egy áfonyás változatot mutatunk be.
Hozzávalók: 1 kerek tortalap, 10 dkg habcsók, 40 dkg vörös áfonya, 50 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 5-7 evőkanál vaníliás porcukor, 1 evőkanál zselatinpor.
Elkészítése: A túrót és a tejszínt botmixerrel jól kikeverjük, közben vaníliás porcukorral ízesítjük. Az áfonyát megmossuk, és a felét összeturmixoljuk. A zselatint fél deci forró vízben feloldjuk, és amikor langyosra hűlt, a túróhoz keverjük. Beleforgatjuk az áfonyamixet is, de nem elegyítjük el teljesen. (Maradjon foltos!) A két lapra vágott tortaalapot megtöltjük a szilárduló áfonyás túrókrémmel, majd a külsejét is bekenjük. Apróra tördelt habcsókdarabkákkal panírozzuk, és áfonyaszemekkel díszítjük.
Ananászos palacsintatorta
Hozzávalók (6 személyre): A tésztához: • 10 dkg liszt • 7,5 dkg cukor • csipetnyi só • 6 tojás • 7,5 dkg vaj • 1,5 dl tej • 2 evőkanál vaníliáscukor
A szószhoz: • 1 ananászkonze |